Njut av utsökt sparris!

Njut av utsökt sparris!

Sparris och recept!

Sallad med pasta och sparris

Ingredienser (för 4 personer):

350 g penne, 1 tsk olivolja, 16 sparrisar (ca 350 g), skurna i bitar, 3 vitlöksklyftor, finhackade, 300 g körsbärstomater, halverade, ¼ tsk salt, ¼ tsk nymalen peppar, ¼ kopp parmesan eller riven ost.

Tillagning:

Koka pastan i en kastrull enligt anvisning på förpackningen. Medan pennen kokar, tillsätt olivolja i en non-stick panna och fräs sparrisen i 4 minuter.  Rör i pepparn och blanda väl.Tillsätt körsbärstomaterna och koka tills de är mjuka, i ca fem minuter. Låt pennen rinna av och blanda med parmesan. Tillsätt sparrisen och körsbärstomaterna och servera med lite färsk basilika.

Sparris med ägg- och citronsås

Ingredienser (för 4 personer):

32 sparrisar (ca 700 g), grönsaksbuljong, 2 äggulor, saft av 1 citron, 1 tsk majsstärkelse, salt och peppar

Tillagning:

Använd en liten kniv och ta bort skalet från sparrisstammen utan att röra vid toppen. Knyt ihop sparrisen i en knippa. Koka upp lite buljong (eller vanligt saltat vatten) och lägg sparrisen på högkant så att den täcks ungefär halvvägs upp.

Till ägg- och citronsåsen vispar du äggulor och majsstärkelse i en liten kastrull. Tillsätt citronsaften och lite av grönsaksbuljongen, salta och peppra om det behövs. Låt sjuda under omrörning så att såsen tjocknar. Lägg sparrisen på tallriken och häll ägg- och citronsåsen över. Kan serveras till grillat fjäderfä.

Omelett med fetaost och sparris

Ingredienser (för 4 personer):

20 vita sparrisar (ca 450 g), 6 ägg, 200 g fetaost, 1 msk färskhackad persilja, olivolja, salt och peppar.

Tillagning:

Skär av sparrisens bas och ta bort skalet från stjälkarna, utan att röra toppen. Skär dem i bitar på ca 1 cm. Värm olivoljan i en stekpanna, tillsätt den hackade sparrisen, krydda med salt och peppar och låt mjukna på låg värme, rör om ofta och försiktigt. Vispa äggen, krydda med salt och peppar och tillsätt den grovt smulade fetaosten och persiljan. Häll äggblandningen i pannan med sparrisen innan den börjar bli brun. Tillaga omeletten till önskad grad och servera den varm med en grönsallad.

3+1 skäl att äta sparris

1 Sparris innehåller många näringsämnen, t.ex. de viktiga vitaminerna A, C och K1, mineraler och folsyra, men är samtidigt en kalorisnål grönsak.

2 De fibrer som sparrisen innehåller bidrar till en sund matsmältning.

3 De innehåller kalium, ett mineral som fungerar som en elektrolyt i kroppen.

+1

De kan enkelt läggas till i vår kost eftersom de kan tillagas på många olika enkla sätt, t.ex. genom kokning, grillning, ångkokning och sautering, och de är ett perfekt tillbehör till kött och fisk och kan kombineras i ugn och grytor, liksom i sallader, frittatas, omeletter och pommes frites, osv.

Följ oss på sociala medier!